Turecké poslankyne môžu na parlamentné schôdze nosiť nohavicový kostým

14.11.2013 Celý región

Ankara (TASR) - Turecký parlament zrušil svoje interné nariadenie, ktoré poslankyniam zakazovalo chodiť na zasadnutia v nohaviciach. Ide o ďalšiu liberalizáciu pravidiel odievania po tom, ako si poslankyne v parlamente smú zahaľovať vlasy tradičnou šatkou. 

Poslankyňa hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Šafak Paveyová upozornila na zákaz nosenia nohavíc počas búrlivej debaty o tradičných šatkách, ktorých zákaz nosenia zamestnankyňami štátnych inštitúcií dlho polarizoval verejnú mienku v moslimskom, ale sekulárnom Turecku.

Paveyová sa stala poslankyňou parlamentu v júni 2011. Keďže má na ľavej strane tela po zranení v železničnom nešťastí namiesto oboch končatín protézy, ihneď požiadala parlament o výnimku, aby smela nosiť nohavice, lebo podľa platných predpisov poslankyne mohli vtedy nosiť len kostýmy so sukňou alebo šaty. Jej žiadosť bola vtedy zamietnutá.

Vládnuca stredopravá Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá má islamistické korene, však pred časom navrhla zmeniť toto opatrenie a sekulárna CHP, ako aj prokurdská a nacionalistická strana tento návrh pri stredajšom hlasovaní podporili.

Ako si všimol turecký denník Hürriyet, nezávislá poslankyňa a známa bojovníčka za ľudské a kurdské práva Leyla Zanová bola už pred hlasovaním oblečená v nohavicovom kostýme, podobne ako aj kurdská poslankyňa Sabahat Tuncelová, bývalá členka Strany mieru a demokracie (BDP), ktorá je v čele novovytvorenej Ľudovodemokratickej strany (HDP).

Agentúra Reuters pripomenula, že koncom októbra sa turecký parlament stal svedkom historickej udalosti, keď sa štyri poslankyne AKP prvýkrát v dejinách objavili v zasadacej sále so šatkami na hlavách. Práve vďaka tejto udalosti sa v parlamente obnovila debata, ktorej výsledkom je zmena pravidiel ohľadom nosenia nohavíc ženami.

Šatku, ktorá je tradičnou súčasťou oblečenia časti tureckých žien - najmä na vidieku, sekulárna časť tureckej spoločnosti vníma ako symbol politizácie islamu a ohrozenia podstaty republikánskej identity tureckého štátu. AKP však tvrdí, že zákaz jej nosenia bol v rozpore so slobodou náboženského vyznania. 
 

Vyberte región